Selected by Popcornfabriken

Som första steg i ett nytt projekt, Popcornfabriken, vilket syftar till att lyfta fram goda och utvalda popcornprodukter, lanserar ScandChoco nu ekologiska popcorn. Biofactor Popcorn kommer från Italien och finns både som mikropopcorn och som majskorn, både gul och blå majs, att poppa i gryta.

Popcorn är en speciell typ av majs, även känd under det vetenskapliga namnet “Zeamayseverta”. Att poppa popcorn är en gammal kunskap som fanns redan mellan 3600 och 4700 f Kr hos aztekerna. De varma popcornen kallades momochitl och var vanliga i ceremoniella inslag

I mitten av 1800-talet spreds majsen i USA och 1885 tillverkades världens första patenterade popcornmaskin i Chicago. Popcornmaskinen kom till användning på marknadsplatser och 1912 började popcorn säljas på amerikanska biografer. Under 1920-talet blomstrade popcornindustrin och till skillnad mot många andra branscher ansågs popcorn vara en billig lyx som även fattiga hade råd att unna sig.

Popcorn spelade även en viktig roll i de första experimenten med mikrovågor på 1940-talet. Tv:ns genombrott blev dock ett bakslag för popcornindustrin. Idag ser vi ett ökat intresse för denna typ av snacks; naturligt, glutenfritt och där vi själva kan välja typ av fett att poppa i samt den smaksättning som passar oss bäst.

Majskornen består av vatten, en stärkelsekärna och ett skal. När majsen upphettas bildas vattenånga av vattnet i majsen. Ungefär vid 180 grader blir trycket mot skalet så hårt att det spricker. I samband med det utvidgas vattenångan tusentals gånger, vilket leder till att majsen vänder ut och in på sig. Stärkelsen utgör tre fjärdedelar av popcornet och exploderar inte på samma sätt, utan bildar en fluffig vit massa.

Läs gärna mer på: www.popcornfabriken.se

Visar alla 3 resultat