Vintage Plantations

Norrlands första chokladfabrik by Jenny Berg!

Jenny har varit ChokladJenny sedan 1993 då hon begav sig till England för att sommarjobba på chokladfabriken John Bull. Denna fabrik besöker hon fortfarande för att uppdatera sig på det senaste inom pralin – och tryffeltillverkning.

2006 mötte Jenny en fransman med namnet Pierrick Chouard och relationen till kakao var förändrad för alltid. Han upplyste om de olika kakaosorterna och dess jäsninsgprocess, indianernas liv med Arribabönan och magin bakom bean to bar produktion. Tillsammans med Martin Jörgensen från ScandChoco besökte Jenny kakaoplantage i Ecuador under sommaren 2008. Samma år hittade Jenny även sitt eget kakaokooperativ att samverka med i Peru. Sedan dess har flera relationer med odlare i Sydamerika och Karibien upparbetats och är ett ständigt utvecklingsarbete. Jenny reser till Ecuador tillsammans med Ecuadors ambassad i juni 2016 för att påbörja nya spännande kakaoprojekt

Jenny samverkar sedan 2008 med kooperativ i Ecuador (Nacionalkakao) och Peru (Criollokakao). De levererar kakaobönor där de tillsammans anpassat jäsningsprocessen för just denna unika choklad. Under tillverkningen i Sverige tillsätts endast råsocker och Norrländska bär. Chokladen är mjölkjfri, sojafri och glutenfri.

Chokladen är fair mot både odlare och konsument. Oftast talas det bara om fair mot odlare, men även den som njuter av chokladen har rätt att få ett fair innehåll i kakaon. Vintage Plantations genomgår därför en skonsam tillverkningsprocess från böna till chokladkaka. Odlarna får rättvist betalt och utbildning i bland annat fermentering. Förpackningen är miljövänlig och designad av en konstnär som målat av Jennys egna foton från kakaoplantage.

Vintage Plantations kakobönor stenmals varsamt och har därför en något grövre konsistens än traditionell kvalitetschoklad. Förutom att smaksätta med Norrländska bär & örter, finns även en med Skånsk lakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa samt en mörk choklad sötad med björksocker.

”Jag tror att alla vi som gillar choklad (och vi är ganska många), kan göra världen bättre genom att välja en choklad som både är bra för oss och samtidigt gör gott för jorden och de människor som odlat kakaon”. Jenny Berg.

ScandChoco AB är stolta över att från och med 2016 få hjälpa Jenny & Co söderöver med distribution och försäljning.

Läs gärna mer på: www.plantations.se

Visar alla 10 resultat