Butiken

NYHETER FRÅN MILL & MORTAR

Höstens nyheter från Mill & Mortar är fulla av smak, umami och spännande kombinationer. Kryddorna skördas varsamt och behandlas med mycket noggrannhet och finess. Mill & Mortar följer en princip som de själva kallar för "product of origin" vilket innebär att de vet var och hur kryddorna skördas, hur de transporteras och hur arbetsklimatet ser ut hos leverantören för att även se till att inget barnarbete utförs och att de anställda har rätt villkor.

FUSION: 

DOUBLE GARLIC PEPPER

Double Garlic & pepper är en härlig kryddmix med tre sorters peppar och två sorters vitlök. Perfekt att krydda vid matlagning eller som en final touch på en rätt. Funkar även perfekt i en dipp till chips, i grytor och pastarätter

Två sorters vitlök, var och en med sina egna smakegenskaper. Torkad vitlök från södra Italien som ger skärpa och en härlig lättrostad sötma. Svart vitlök som ger sötma och mild smak av vitlök och umami effekt. Innehåller även svartpeppar från Sri Lanka och en milk röd chilipeppar från Spanien som ger den perfekta värmen till kryddan. Ingredienser: Svart peppar*, Vitlök*, Fermenterad vitlök*, Chili* Ekologisk ingrediens*

TRIPLE LEMON PEPPER

En fräsch ekologisk blandning för pasta, sallad dressingar, på grillade eller rostade grönsaker, på fisk och ljust kött eller helt enkelt som bordskrydda. Svart peppar och massor av naturligt citrusnoter från Szechuan peppar, citrongranulat och en touch av citron verbena. Njut av doften och smaken. Citronpeppar har många användningsområden. Använd det i pasta, på grillade grönsaker, i dressingar, marinader och på fisk och grillad kyckling. Det fungerar även på söt frukt, i pickles och chutneys.

Ingredienser: Svartpeppar* Citron*, Szechuan Peppar*, Citron Verbena* Ekologisk ingrediens*

VITLÖK:

ITALIENSK VITLÖK

Mill & Mortar försöker alltid köpa råvaror så nära som möjligt med så kort transportväg som möjligt. Denna leverantör av italiensk vitlök odlar en vacker ekologisk vitlök i Abruzzo i södra Italien. Den skördade vitlöken torkas i solsken på marken, innan det är förs in för rengöring, peeling och hackas. Den torkas på låg värme i 36-38 timmar.

Ingredienser: Torkad Italiensk Vitlök*

Ekologisk ingrediens*

SVART VITLÖK

Fermenterat vitlöksgranulat är en perfekt smaksättning som ger en mild och härlig smak av vitlök. När vitlöken fermenteras får den en smak av umami som är underbar att använda i matlagningen. Perfekt på kött, grönsaker och i såser, mustiga grytor och pastarätter.

Svart vitlök produceras av vitlöksklyftor eller hela vitlökshuvuden som mognar på 60-70 grader C under hög luftfuktighet i 45-60 dagar. Under hela mognadsprocessen genomgår vitlökshuvudet en Maillard-reaktion där värme och fukt skapar förändringar i vitlökens aminosyror och socker innehåll. Sedan färgen, konsistensen och smakförändring. Den blir svart och konsistensen mjuk och lite klibbig. Den starka doften och smaken försvinner och ersätts av en djup umami; mjuk, syrlig och med toner av balsamvinäger och anis.

Innehåller: Fermenterad vitlök*

PEPPAR:

RÖKT VITPEPPAR 

Peppar växer bäst i skuggiga områden på meterhöga vinstockar som vrider sig runt palmer eller stolpar som rests för syftet. Svartpeppar skördas när bären är gröna och omogna. För vitpeppar skördas den när bäret är rött och mognat. Det yttre skalet av det röda pepparbär tvättas sedan i vatten (pepparn läggs ofta i en korg i ett handfat) och pepparbärets innerkärna kommer ut. Bären torkas slutligen i solen och sorteras och nu har du vitpeppar. Vitpepparn är sedan rökt över bok, tall och enbär som skapar en härlig rökt smak. Perfekt som bordspeppar eller nymalen över fisk, sallad och kött. Ingredienser: Vitpeppar* Ekologisk ingrediens*

SUMATRA LÅNG PEPPAR

Långpeppar förtjänar en plats i din kryddskåp då det verkligen är speciellt! Använd den där du normalt skulle använda svartpeppar eller chili. Smaken av långpeppar är mest lik svartpeppar, trots att det är mycket kryddigare och komplexare. Det här är för att den inte är så kryddig att den dämpar andra smaktoner. Långpeppar har en lätt bränd doft, men också söta noter av muskotnöt, kanel, kardemumma och ingefära. Denna blandning gör kryddan extremt intressant att arbeta med både till salta och söta rätter. Historiskt sett har långpeppar använts på samma sätt som vanlig svart peppar. Prova det i marinader, i grytor och inläggning eller i soppor, precis som du skulle använda vanlig svartpeppar. Lång peppar används hel, men kan också vara bruten eller krossad i en mortel.

Ingrediens: Långpeppar*

Ekologisk ingrediens*

KAMPOT RÖD PEPPAR

Kampot Red Pepper i denna extraordinära kvalitet är sällsynt i pepparvärlden. Denna speciella peppar är även kallad röd mogen paprika. Detta beror på att pepparbären får mogna på stjälken tills bären har en mörk orange röd färg (till skillnad från svart och grön peppar, som alltid plockas när den är grön och omogen). Kampot-pepparn är mogna röda bär som alltid handplockas, de måste tas bort en efter en innan torkning, eftersom det finns en fin linje mellan mognad och övermognad.

Innehåller: Röd Peppar*

Ekologisk ingrediens*

MALABAR GRÖN PEPPAR

Det färska pepparbäret är grönt när det plockas från rankan. Under normala omständigheter torkas pepparbäret i solen och det blir svart. Det är svartpeppar som vi känner den. Denna Malabar Green Pepper plockas även som gröna bär, men frystorkas sedan och behåller på så sätt den vackra färgen och strukturen från det färska pepparbäret.

Malabar Green Pepper har mycket mildare och fräschare smak än svart peppar. Den passar otroligt bra för salladsdressingar, krossade och spritsade över färskostar, grönsaksrätter och fisk. Hela grönpepparkornen kan lämpligen ersätta inlagda pepparkorn i en pepparsås. De kan vara blötlagda före användning så de små bären återställer sin "färska" konsistens.

Innehåller: Grönpeppar*

Ekologisk ingrediens*

CITRUS:

APELSINSKAL

Detta ekologiska apelsingranulat är egentligen en restprodukt från en produktion av torkade apelsinskivor. Ändstyckena och de oregelbundna skivorna av apelsinerna från denna produktion är svåra att hitta användning till. Här har Mill & Mortar torkat och granulerat dem och gjort om till en ny krydda! Granulatet har en fräsch smak av apelsinjuice infunderad i granulatet. Till skillnad från torkad citronskal (som ofta tappar färg) behåller våra apelsingranulat fin orange färg som gör det är perfekt för att dekorera t.ex. kakor och desserter med.

Ingredienser: Apelsin*

Ekologisk ingrediens*

SALT CITRON

Salta citroner är hela citroner som fått ligga i saltlake. Med tiden mjukar saltet citronskalet från hårt och bitter till mycket mjuk och syrlig salt. Smaken blir likt umami med en saltsyrlig smak.

Ingredienser: Citron*, salt Ekologisk ingrediens*